De weg naar tevredenheid

‘Niets meer aan doen.’ Een uitspraak die ik mijn vader nog hoor zeggen. Plankje aan de muur, zeiltje opgevouwen, kast in elkaar: ‘Niets meer aan doen’. En dan met een draaiende beweging zijn duim omhoog. Heerlijk! Alleen die herinnering aan zijn tevreden blik brengt al een glimlach op mijn gezicht. Maar zelf, zelf vind ik deze uitspraak nog verdraaide lastig. En dat is een slechte zaak…

Sinds enige tijd ben ik, zoals jullie zien, voor mezelf begonnen. Daarmee ben ik ook eigen baas geworden. En waar je denkt dat dat rust en vrijheid geeft, kan het tegenovergestelde waar zijn. Je hebt niet meer direct te maken met de verwachtingen en eisen van een manager of opdrachtgever, maar des te meer met je eigen lat. En die lat is er altijd. 

Waar ik dus inmiddels achter ben gekomen is dat ‘voor jezelf beginnen’ niet per definitie het probleem van stress of werkdruk oplost. Sterker nog, met een eigen bedrijf of onderneming loop je juist het gevaar dat het nooit stopt. Het is namelijk nooit af en er kan altijd wel iets beter. En daarbij, het gras van de buurman, of het leven van de oude schoolvriend(in), lijkt altijd groener. Iets waar we tegenwoordig ook nog eens dag en dagelijks mee geconfronteerd worden. Push push push. Meer meer meer. 

Hoe ga je daar mee om als beginnende of kritische ondernemer?  Betekent dat dan dat je toch maar niet voor jezelf moet beginnen? Of het ondernemerschap op moet geven? Nee, dat is zeker niet de strekking van mijn verhaal. Er is namelijk hoop. En die hoop is niet mijn vader, maar zit ‘m wel in die ene uitspraak die mijn vader dus altijd deed. Plus het feit dat je met je eigen lat te maken hebt, waardoor je er dus ook zelf invloed op hebt. Een wereld voor mogelijkheiden voor een blijer, tevredener en gelukkiger leven dus. En dat allemaal in die ene zin ‘Niets meer aan doen.’ 

In die ene zin schuilen namelijk zoveel termen die we tegenwoordig wel een beetje meer kunnen gebruiken. Het bevat voor mij trots, triomf, een tevreden glimlach, voldaanheid, eigenwaarde, zelfvertrouwen, blijdschap, glunderen, een opgeruimd gevoel en rust. Maar ook vooruit kijken. 

Goed is goed genoeg betekent namelijk niet dat je stil moet gaan staan. Of moet stoppen met groeien en ontwikkelen. Juist niet. Goed is goed genoeg gaat over tevredenheid, trots en successen vieren. Over goede moed creëren en van daaruit met vertrouwen en motivatie vooruitkijken naar wat er beter kan. Een andere benadering voor altijd beter willen, maar onder aan de streep komt het op hetzelfde neer. Of misschien niet hetzelfde, maar zelfs iets beters. Een beter resultaat, maar met minder stress en ontevredenheid. En meer trots en plezier. Vaker die tevreden blik, waar ik altijd zo blij van word. En wat zó motiveert om door te gaan.

Dus lijst het in, print het uit, maak het je screensaver: GOED IS GOED GENOEG! Laat het een mantra zijn bij alles wat je doet. Goed is goed genoeg. En hou van daaruit je onderzoekende en nieuwsgierige blik naar verbeteringen. 

Met welke situatie kan jij beginnen om de ‘goed is goed genoeg’ mantra toe te passen? Laat het hieronder in een comment achter en word onderdeel van de tevreden ondernemers generatie. Succes!