De tastbaarheid van werkgeluk

Een artikel over de waarheden en onwaarheden rondom werkgeluk en werkplezier. Vaak zie ik werkgeluk of werkplezier namelijk te kort gedaan. Het zou zweverig zijn en surrealistisch. Een ‘millennialding’. Het zou gaan over continue blijdschap en opgewektheid. Of over een fruitschaal op de werkvloer en geforceerd pingpongen in de pauze. Het zou vooral geld kosten in plaats van opleveren. En het zou gaan over de hele dag vol passie en enthousiasme in de rondte moeten lopen, zonder af en toe eens flink chagrijnig te mogen zijn. En als je het zo bekijkt, lijkt werkgeluk inderdaad een soort geforceerd streven naar geluk, waar een mens dan vervolgens juist totaal ongelukkig van wordt. 

Gelukkig is er meer! En heb ik tijdens de week van het werkgeluk kennis mogen maken met het Werkgeluk Diafragma ontwikkeld door Happy Office. Een zeer welkome theorie. En in dit blog zal ik een eerste introductie geven op dit o zo boeiende onderwerp: werkgeluk.

Want werkgeluk en werkplezier gaat verder dan die banaan in de fruitschaal of een fancy kantoor. En het is mijn doel om daar gehoor aan te geven. Een tegengeluid. Zonder feestmuts, glitters en confetti. (Hoewel dat op zijn tijd wel ook gewoon ontzettend leuk is, dat terzijde…) Maar met onderbouwing, theorie, meetbare resultaten en winst! Want als de schoorsteen moet blijven roken is dat uiteindelijk wel waar het om gaat.

Het Werkgeluk Diafragma en de 4 p’s 

Het Werkgeluk Diafragma wat een meeromvattende beschrijving geeft van het fenomeen werkgeluk bestaat uit vier pijlers. Vier p’s. Niet de beroemde p’s die we kennen van de alom bekende ‘marketingmix-theorie’. Maar vier andere p’s. P’s die helaas nog veel minder bekend zijn, maar wel minstens zo relevant. Het zijn de p’s die de basis vormen van de steeds vaker genoemde beweging van werkgeluk. 

En dan heb ik het over de p’s van purpose, people, progress en play. P’s die in het Nederlands een stuk minder lekker klinken, maar daarmee niet minder interessant zijn. Want met de vier pijlers van het Werkgeluk diafragma raakt Happy Office wat mij betreft wel de kern. En geven zij een krachtig tegengeluid op de misvattingen rondom het blij-ei-karakter van werkgeluk. Want zoals het model toont gaat werkgeluk zeker ook over de p van play, maar is dit wel slechts een/vierde deel van het totaalverhaal. 

Met een waardevolle conclusie 

Mooi om vandaag de dag werkgeluk zo tastbaar te maken. En stil te staan bij het feit dat werkgeluk inderdaad geen eenzijdig plaatje is of mag zijn. Een plaatje waarbij we de hele dag met confetti in de rondte moeten huppelen. En daarvoor blijf ik in actie. Klaar om jou of jouw organisatie ook te helpen om die stap te zetten richting werkgeluk, -plezier en potentie. 

Ook benieuwd wat werkgeluk voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op of laat hieronder een reactie achter. Ik ontmoet je graag!

Meer lezen over de 4 p’s, de theorie rondom werkgeluk en mijn visie hierop? Houd dan mijn blogs in de gaten of blijf op de hoogte via mijn website / social media account. De komende tijd zal ik dit boeiende thema steeds een stukje verder uitlichten en vertalen naar concrete kansen.

Met dank aan Happy Office voor de kennis, het openingsevent van de week van het Werkgeluk en het in het bijzonder Maartje, Fennande en Elise voor het inspireren en leren.